Nu bloggar vi igen år 6!

Den här veckan så vill jag att ni skriver lite om handlingen i er bok. Ni kan också berätta lite om ni har läst på lovet och om ni har bytt bok.
Uppgift 1: Ni ska ta ut ett citat ur boken som ni sedan ska skriva en kommentar till. Här har ni ockå möjlighet att gå n och kommentera varandras citat.
Uppgift 2: Gör en liten intervju med en person i boken. Du är alltså både intervjuaren och den som blir intervjuad, Det innebär att du får leva dig in i båda rollerna.

Lycka till!
Carola

Hej alla 5:or!

Det verkar som om alla har läst en del under sportlovet och det är väldigt bra. Jag tycker att ni har fått större intrese av att läsa och att ni har hittat njutningen med en lässtund. Det har också gett resultat i ert arbete här i skolan, både med läsförståelsen och skrivandet. Som ni vet så finns det inga genvägar till kunskap!
Den här veckans uppgift blir att skriva om er bok, vad handlar den om och hur är den att läsa?  Vilken person i boken skulle du vilja vara och varför?
Jag vill även att du ska reflektera/tänka på hur ditt läsande har blivit under det här året. Har du förbättrats? Har du ändrat dig vad gäller intresset av böcker? Har du ändrat favoritböcker och hur kommer det sig i så fall? Vad tycker su om att bli"tvigad" att läsa varje vecka?
Lycka till!
Carola


Blogg år 6!

Jag vet att alla har kommit olika långt med sina klassiker. Några av er har läst flera stycken redan. Nu kommer en uppgift som kräver att man nått slutet, därför kommer en liten annan uppgift mot slutet som ni som inte har läst färdigt någon klassiker än. Ni kan annars välja att jobba utifrån en annan bok som ni läst tidigare. Skriva bara tydligt vad den heter och vem som har skrivit den.
Den här blogggen ska handla om vändpunkten och bokens upplösning/slut.
 I vissa böcker är vändpunkten väldigt tydlig, pang så dör någon och allting ändras, eller polisen hittare den där viktiga ledtråden och mördaren åker fast. I andra böcker är det inte alls lika tydligt. En bok kan ha många små vändpunkter. Om du läst noga så kanske du har listat ut var vändpunkten är i din bok. Efter den här vändpunkten kommer upplösningen.Det är då problemet löses. Hur tycker du att det blev, var det en vettig lösning? Har frågorna i boken fått svar? Levde de lyckliga i alla sina dagar?
Skriv nu om bokens vändpunkter och upplösning/slut och dina egna tankar om dem.

Annan uppgift:
Bara för er som inte har läst slutet på någon klassiker eller kommer i håg någon annan bok som ni kan arbeta med den andra uppgiften med.
Vad kan du lära dig av bokens innehåll?
Vad tror du det är som gjort att den här boken till en klassiker?
Varför tror du författaren har skrivit den här boken? Vilket är bokens budskap?
Vilken tid utspelas boken och hur märker man det?
Skriv även här en kort sammansfattning av handlingen.

Lycka till!
Carola


Nytt blogg-jobb år 5!

Nu är det dags igen för ett nytt uppdrag.  Jag vill att du skriver en kort sammansfattning av boken du läst, skriv även dina egna tanker om boken. Kanske kan du tycka till lite utifrån de områden som vi arbetat med under tidigare tillfällen som karaktärer, miljön och beskriviningar. Var noga och jobba aktivt hela passet. Jag vill se i ert skrivande att ni har förtsått bokens handling och eventuellt budskap.
Varför skriver författaren en sådan här bok och var tror du författaren har hittat insirationen till boken?
Lycka till!
carola

Se hit alla i år 6!

Bloggdags igen!
Sammanfatta kort bokens handling.
Du ska även skriva om bokens konflikter. Det finns två olika sorters konflikter, externa och interna. Med extern konflikt menas att det är en konflikt mellan två eller flera personer. T.ex. att Kalle och Pelle grälar varje dag och de håller på att bli riktiga ovänner Konflikter mellan gott och ont, som i Sagan om ringen är också externa. E´n intern konflikt är när en människa slits mellan två tanker eller idéer. Tjejen / killen vill gäna lämna gänget som håller på med dumma saker, men som samtidigt är rädd för att bli ensam är ett exempel på en intern konflikt. Ska han stå för vad hon / han tror på och vara ensam eller ska hon / han ha gemenskap med någo som hon / han inte tycker om?
Skriv om bokens externa och interna konflikter och hur du tänker och uppfattar dessa?
Om du vill kan du skriva om du själv utsatts för dessa konflikter och vad som hände?
Lycka till!
Carola

Nu är det dags igen alla femmor!

Det var bara några av er som gjorde förra veckans arbete, synd. Då blir det till att göra det den här veckan, plus ett uppdrag till. Så nu gäller det att ta vara på varje sekund av det här passet.

Ni ska också skriva en miljöbeskrivning. Tänk på att det inte bara är hur saker ser ut som är viktiga. <ett tyg kanske måste beskrivas hur det känns mot huden, en klass kanske även måste beskrivas hur den låter och så vidare.
Leta efter miljöbeskrivningar i din bok och skriv om du tycker att de är bra, för lite eller för mycket. Kan du se platserna framför dig när du läser?
I så fall har författaren gjort ett bra jobb! Kan du inte se platserna, men tycker inte att det spelar så stor roll, i så fall kanske författaren har valt att fokusera på en annan del av boken än just miljöbeskrivningen. Beskriv alltså miljöerna och dinaegna tankar om dem.

Lycka till!
Carola

RSS 2.0